Clear labels- čistota produktov
predstavuje systémy hodnotenia produktov, v ktorých sa vyjadruje neprítomnosť vlastností, ktoré môžu byť pre spotrebiteľa nebezpečné. O clean labes (značkách čistoty) sa hovorí najmä v súvislosti s potravinami a používaním prídavných látok v potravinárstve. Veľkú skupinu takýchto značiek tvoria napríklad označovanie alergénov. Okrem toho sa objavuje napríklad v súvislosti s použitím genetický upravovaných rastlín vo výrobe alebo pre ďalšie skupiny problémov.
Gluten free-
bezlepkové produkty hodnotenie, ktoré sa využíva vo viacerých krajinách, u nás sa môžeme stretnúť najmä pri výrobkoch nemeckého a rakúskeho pôvodu. Vlastníctvo kolektívnej ochrannej známky na národnej, európskej úrovni, resp. v USA majú národné zdroženia celiatikov.

Bez použitia geneticky upravených organizmov - označenie je reakciou na rastúce množstvo produktov, ktoré využívajú geneticky modifikované organizmy. V danom prípade pri splnení požadovaných kritérií môže získať subjekt oprávnenie označiť svoje výrobky príslušnou značkou. V danom prípade ide o značky využívané v Rakúsku, resp. Nemecku. S označením sa v rámci dovozu výrobkov z týchto krajín môžeme stretnúť aj v našich obchodných reťazcoch, najmä v tých, ktorých materské firmy pochádzajú z uvedených krajín.